Exotic

www.snl.no/exotic

(Stolt eier av katten som er brukt i SNL. NO*L`Arnestad`s Ronaldo)

Exotic er en korthåret katterase.

Rasen har samme utseende som perser, og er godkjent i de samme fargevarianter som perser. Pelsen er om lag fire centimeter lang.

Historien om rasen Exotic startet i USA rundt 1960 med en helt annen rase, Amerikansk Korthår.

Oppdrettere av Amerikansk Korthår var på denne tiden på utkikk etter en måte å forbedre type og farger på sin rase.

De mente løsningen kunne være å parre sine Amerikansk Korthår med sølv-Persere, i håp om å få den nydelige sølvpelsen og den grønne øyefargen over på sin rase.

Kattungene de fikk var riktignok vakre, men de lignet overhodet ikke på Amerikansk Korthår.

Jane Martinke, en oppdretter av Amerikansk Korthår, så hvordan disse parringene gradvis ødela for rasen, ved at den gikk mer og mer bort fra sitt sanne utseende. Samtidig syntes hun jo at disse nye kattene var nydelige, og fikk derfor ideen om at de kanskje kunne danne grunnlaget for en helt ny rase.

I 1966 sendte hun inn forslag til The Cat Fanciers' Association, CFA om å etablere en ny rase.

I utgangspunktet ville man at navnet på denne nye rasen skulle være «Sterling», på grunn av den vakre sølvfargen. De skulle se ut som Persere, men ha kort, plysjaktig pels.

Arbeidet endte imidlertid i en standard for en rase ved navn «Exotic Shorthair». Selv om man opprinnelig hadde sett på den nye rasen som en sølvrase, ble den godkjent i alle Perserens farger.

I tillegg til parringene mellom Amerikansk Korthår og Perser, gjorde de tidlige oppdretterne også noen parringer mellom Amerikansk Korthår og Burmeser, og noen få med Russian Blue. I Europa var det først og fremst Britisk Korthår som ble brukt.

I starten møtte man stor motstand blant Perser-oppdrettere, og det var vanskelig å få brukt gode Perser-linjer i arbeidet med Exotic. Men etterhvert som rasen ble mer etablert og populær, myknet Perser-oppdretterne opp og flere og flere Perser-linjer ble brukt.

Exotic ble anerkjent som rase i The Fédération Internationale Féline, FIFé i 1986.

Kilde:
The Cat Fanciers' Association

 

Arvelige sykdommer;

- PKD

En nyresykdom, polycystic kidney disease (PKD), ble tidlig oppdaget i rasen, og er ved hjelp av helsekrav i NRR om DNA-testing ved registrering av kattunger blitt avlet bort her til lands.